Sklepowe smakołyki nie do końca trafiają w gusta kulinarne twojego pupila? Jeśli tak to doskonały moment aby spróbować je zrobić je samodzielnie. Suszone smakołyki dla psa to świetna przekąska ale również doskonałą forma nagrody podczas treningu nowych umiejętności. Dodatkowo robiąc je samodzielnie nie musisz obawiać się o to, co je twój psiak.
DIY suszone smakołyki dla psa
Stojąc przed wyborem przysmaków dla swojego psiaka kompletnie nie wiesz, na który wariant smakowy się zdecydować? A może twój pupil jest wyjątkowo wybredny i żadne sklepowe smakołyki nie przypadły mu do gustu? Wiem, jak możesz sobie z tym poradzić. DIY suszone smakołyki dla psa sprawdzi się w tych sytuacjach znakomicie.
Chcę z góry odpowiedzieć na twoje pytanie: nie, nie jest to trudne. Gwarantuję, że nawet jeśli nie nie posiadasz talentu kulinarnego, to z pewnością dasz sobie radę.
DIY smakołyki dla psa dają nam pełną świadomość tego, co podajemy swojemu czworonogowi. Nie musimy obawiać się nieznanych nam składników czy konserwantów. Jeśli twój psiak cierpi na alergię pokarmową, to w ten sposób możesz łatwo wyeliminować z jego diety niechciany składnik wywołujący reakcję alergiczną.
DIY suszone smakołyki dla psa krok po kroku
Na wstępnie wybierz rodzaj mięsa, które będzie bazą naszego przysmaku. Każdy psiak ma swoje własne preferencje smakowe, twój z pewnością również.
Dzięki samodzielnemu przygotowaniu smakołyków dla psa możesz wybrać taki smak, który w pełni trafi w gusta twojego zwierzaka. Każdy psi opiekun dobrze wie, jaki rodzaj mięsa jest najbardziej lubiany przez jego czworonoga.
Wybierz się do sprawdzonego i zaufanego sklepu mięsnego i zdecyduj, na co twój mały łasuch z pewnością będzie miał ochotę. Ilość mięsa dostosuj do wielkości psiaka.
Pół kilo mięsa będzie to około jeden spory słoik suszonych przysmaków, który w przypadku średniej wielkości psa starczy na około dwa tygodnie.
Czym powinieneś kierować się przy wyborze mięsa na smakołyki dla psiaka? Przede wszystkim zwróć uwagę na jego strukturę. Wszelkiego rodzaju żyłki, czy pozostałości tłuszczu nie są łatwe w suszeniu. W efekcie mogą być przyczyną szybkiej utraty świeżości smakołyków. Dlatego też zwróć uwagę na to, aby mięso było względnie chude.
Plan działania
Jeśli posiadasz już mięso z którego będziemy tworzyć smakołyki możemy przejść do dalszej części planu.
Chcąc aby mięso równomiernie się ususzyło musimy pociąć je w niewielkie paski. Im cieńsze tym lepsze, nie powinny one przekraczać 1 centymetra grubości.
Podczas obróbki mięsa pamiętaj o usunięcia wszelkich chrząstek czy pozostałości tłuszczu. Tak przygotowane plastry możemy poddawać procesowi suszenia.
Proces suszenia mięsa na smakołyki dla pupila
Piekarnik ustawiamy na około 70°C. Jest to najbardziej optymalna temperatura, która pozwoli nam na przygotowanie idealnie wysuszonych przysmaków. Jeśli masz taką możliwość, to zalecam włączyć termoobieg oraz lekko uchylić drzwiczki piekarnika. W ten sposób pozbędziemy się wilgoci powstałej podczas suszenia.
Przygotowane kawałki najlepiej jest nadziać na długie wykałaczki i powiesić w rzędach na kratce piekarnika. Dzięki temu zaoszczędzimy trochę miejsca i jednorazowo będziemy mogli poddać suszeniu większą partię smakołyków. Dodatkowo kąski mięsa w pozycji pionowej będą suszyć się dużo szybciej i bardziej równomiernie.
Cały proces powinien trwać mniej więcej 5h. Wiele zależy od grubości plastrów oraz rodzaju mięsa, dlatego też dokładny czas suszenia musimy ustalić sami indywidualnie, obserwując stopień wysuszenia przysmaków.
Pamiętaj, że suszone mięso zależnie od rodzaju może przybierać inny kolor. Tak na przykład smakołyki wykonane z indyka, czyli ulubiony smak mojego psiaka, przybiorą barwę pomarańczowo-różową, a z kolei wieprzowina będzie w bardziej brązowych tonach.
Przysmak gotowy do spożycia
Gdy nasze kawałki mięsa ususzą się do satysfakcjonującego nas poziomu odstawiamy je do ostudzenia. Jeśli mamy taką potrzebę możemy wówczas pokroić smakołyki na jeszcze mniejsze cząstki, zależnie od upodobań naszego pupila.
Jak dobrać odpowiednią wielkość przysmaków dla naszego psiaka?
Po pierwsze kawałek powinien nie być zbyt duży. Dobrze aby psiak nie miał problemu z włożeniem go do pyszczka. Z drugiej jednak strony, kawałki nie powinny być zbyt małe. W przeciwnym wypadku piesek zamiast gryźć swój smakołyk, będzie go od razu połykał, co w efekcie może okazać się bardzo niebezpieczne.
Dobry smakołyk to taki, który przyniesie czworonogowi radość nie tylko z samego jedzenia ale również gryzienia.
Sposób przechowywania smakołyków dla psa
DIY smakołyki dla psa powinny być przechowywane w suchym, zamkniętym pojemniku. Do tego celu doskonale sprawdzą się wszelkiego rodzaju słoiki.
Najważniejsze jest to, aby do smakołyków nie docierała wilgoć oraz aby zbytnio się nie wysuszały. Dzięki temu będą świeże i pełne smaku. W taki sposób przysmaki mogą być przechowywane nawet do 4 tygodni.
Jak często podawać smakołyki psu
Pamiętaj, że smakołyki to nie karma! Nawet jeżeli są zdrowe i masz pewność, że są zrobione tylko z naturalnych składników, nie można nimi przekarmić psiaka. Takie smakołyki są dużo ciężej strawne niż standardowa karma. Jeżeli zje ich za dużo może to skończyć bólem brzucha lub nawet wymiotami lub zatruciem.
Smakołyki dla pupila podawane jako przekąska lub nagroda są świetne podczas treningu dla psiaka. Rewelacyjnie sprawdzają się jako motywacja do nauki przy uczeniu się komend czy sztuczek.
Jeżeli Twój psiak nie zna jeszcze niektórych poleceń, na przykład komendy zostań, w tym wpisie znajdują się informacje jak nauczyć pieska tej przydatnej umiejętności – Jak nauczyć psa komendy zostań?
Jeżeli zdecydujesz się na szkolenie na zewnątrz z pewnością przyda Ci się odpowiednia saszetka do wygodnego przechowywania smakołyków. Ja z doświadczenia polecę ci etui MIDI od Bowl&Bone Republic, które świetnie się sprawdza u nas na co dzień.
DIY suszone smakołyki dla psa – czy warto?
Każdy psi opiekun chyba przyzna mi rację, że sprawianie przyjemności swojemu pupilowi to wspaniałe uczucie.
Ja osobiście uwielbiam przygotowywać własnoręcznie przysmaki dla swojego psiaka. Nie dość, że mam pewność, że podaje mu smakołyki najwyżej jakości, to ich przygotowywanie sprawia mi ogromną radość.
Nie przejmuj się jeśli pierwsza czy druga partia przysmaków nie przypadnie do gustu twojemu pupilowi. Eksperymentuj z rodzajami mięsa, które stanowią bazę naszych kąsków, aż trafisz na smak, który sprawi, że twój piesek przepadnie z zachwytu.
Być może problem nie leży w rodzaju mięsa wybranego do smakołyków, a stopniu jego wysuszenia. Sprawdź czy twój pupil preferuje twarde, wręcz chrupiące smakołyki, czy może te nieco bardziej miękkie i sprężyste.
Pomimo, że przysmaki zrobione własnoręcznie są zdrowsze niż te sklepowe, to nie można podawać ich psiakowi w nadmiernych ilościach.
Teoretycznie smakołyki DIY utrzymują swoja świeżość do 4 tygodni. Nigdy jednak nie było mi dane sprawdzić czy tak też jest naprawdę. Mój mały łasuch tak uwielbia domowe przekąski, że pałaszuje je w całości maksymalnie w ciągu kilku dni 🙂
Pozostaje mi tylko życzyć powodzenia w przygotowaniu smakołyków dla Twojego pupila. Daj znać koniecznie jak wyszły!
Super artykuł! Nawet nie pomyślałam, że można samemu zrobić przekąski dla psa, zastanawiam się tylko, czy na pewno dobrze trafię z doborem produktów? Teraz na przykład daję psu kiełbaski z Animal Island, najbardziej lubi z dzika, i w składzie jest praktycznie 100% suszonego mięsa. Myślisz, że da się coś takiego zrobić w domowych warunkach?
Przyznam, że nie próbowałam jeszcze zrobić suszonych smakołyków z dzika, ale brzmi to jak coś, co mogłoby bardzo posmakować mojemu psiakowi. Daj koniecznie znać, czy udało ci się wykorzystać mięso dzika w moim przepisie 🙂
Witam, interesuje mnie czy dałoby radę zrobić przysmaki z ryby? Np łososia 🙂 czy to się sprawdzi ?
Psiaki uwielbiają rybkę 🙂 Oczywiście, że się sprawdzi 🙂