Przygotowanie przysmaków dla psa wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad. Przede wszystkim pamiętajmy, że niektóre produkty używane przez nas w kuchni są bardzo szkodliwe dla zwierząt. Do tej grupy zaliczamy między innymi: cukier, czekoladę, mleko i jego przetwory, cebulę, czosnek, awokado, brzoskwinie czy winogrona. Przygotowując psie smakołyki, samemu mamy pełną kontrolę nad ich składem i jakością produktów z jakich je wykonamy. Własnoręcznie wykonane ciasteczka są zdrowsze, ale i na pewno smaczniejsze, ponieważ zrobione prosto z serca.
Żaden psiak nie oprze się przysmakom o smaku kurczaka, szczególnie jeśli będą zrobione przez nas własnoręcznie. Te psie ciasteczka idealnie nadają się jako przekąska, którą możemy podać pupilowi w trakcie spaceru, ponieważ nie pokruszą się przenoszone w torbie. Ich struktura i konsystencja pozwalają na łatwe dzielenie wypieku na mniejsze części. Przedstawione proporcje wystarczą na przygotowanie 10-15 ciasteczek w zależności od wielkości foremek, jakie wybierzemy.
Składniki:
Przygotowywanie psich przysmaków zaczynamy od ułożenia wszystkich potrzebnych składników w jednym miejscu, aby mieć do nich łatwy dostęp i niczego nie pominąć. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka oraz marchewki w drobną kostkę, a następnie wrzucamy je do ok. 100 ml wody i gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie czekamy, aż całość się ostudzi, po czym dodajemy pokrojone jabłko i pietruszkę oraz wlewamy olej. Gdy wszystkie składniki zostaną wymieszane, blendujemy je na gładką masę. Dodajemy mąkę i zaczynamy zagniatać ciasto. Jeśli uznamy, że masa jest dobrze wyrobiona, nie ma grudek i nie jest zbyt kleista odkładamy ją do lodówki na ok pół godziny. W tym czasie możemy ustawić już piekarnik na temperaturę ok. 150°C.
Ciasto wyjęte z lodówki ugniatamy na kształt kuli, a następnie rozwałkowujemy w taki sposób, aby miało ok 4 mm grubości. W tak przygotowanej masie za pomocą foremek wycinamy pojedyncze psie ciasteczka. Gotowe przysmaki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 12-15 minut. Gdy zauważymy, że ciasteczka przybierają złocisty kolor wyciągamy je z piecyka i zostawiamy do ostudzenia. Proponujemy podawać smakołyki dla psa po upływie 24 h ponieważ po odczekaniu tego czasu staną się niezwykle chrupiące.
Przysmaki to doskonała nagroda dla psiaka podczas nauki nowych umiejętności. Ćwiczenia z pupilem na pewno będą przebiegać sprawniej, gdy motywacją będzie dostanie pysznego ciasteczka domowej roboty. Pamiętajmy jednak, że wszelkiego rodzaju smakołyki dla psa i przysmaki nie mogą stanowić zamiennika zwyczajnych posiłków naszego pupila. Powinien to być rodzaj przekąski i urozmaicenia jego diety. Jeśli ciasteczka nie przypadną psiakowi do gustu, nie zrażajmy się. Eksperymentujemy z wyborem składników, być może zamiana kurczaka na kaczkę czy indyka okaże się idealnie trafiać w gust kulinarny naszego pupila.
super
Dziękuję 🙂